Çocuklar ve Ailelere Yönelik Psikolojik Çalışmalarımız

Yaşları ne olursa olsun bebeklerin ve çocukların da, tıpkı yetişkin kişilerde olduğu gibi aktif bir şekilde işleyen ruhsal bir dünyaları vardır. Hem genetik faktörler hem de çevrelerinde olup bitenler ve hayatlarındaki önemli kişilerle ilişkilerinde yaşadıkları deneyimler neticesinde şekillenen bu ruhsal dünyada çok çeşitli duygular yer alır. Çocukların, onları rahatsız eden kaygı, endişe, korku, öfke, hayal kırıklığı, üzüntü gibi duyguları ve bu duyguların etkisinde kalan işlevsel olmayan düşünceleri olabilir. Zorlayıcı duygu ve düşünceler ise kendilerini uyum ve davranış sorunları olarak dışavurur. Bu durumlar çoğu zaman yetişkinlerin destekleyici müdahaleleri ve olumlu deneyimlerin telafi edici rolü sayesinde aşılır. Ancak çeşitli nedenlerle bunun sağlanamadığı durumlarda güçlükler, çocukların ve ailelerinin günlük hayatını sekteye uğrayacak boyuta gelebilir. Bu aşamada ailelerin psikolojik destek alması yararlı olur.

Merkezimizde aşağıdaki durumların da içerisinde yer aldığı geniş bir çalışma alanında çocuklara yönelik psikolojik danışmanlık ve terapi hizmetleri sunuyoruz:

Merkezimizde Psikolojik Hizmetlere Dair Süreç Nasıl İlerliyor?

Çocuğunuz için girdiğiniz destek arayışınızda bize telefonla ya da email üzerinden ulaşabilirsiniz. Eğer ekibimizden spesifik bir uzman ile görüşmek istiyorsanız doğrudan randevu alabilirsiniz. Eğer başvurunuzda spesifik bir uzman belirtmiyorsanız, bize ulaştıktan sonra iletişim bilgilerinizi alıyoruz. Mümkün olabilecek en kısa zaman aralığında klinik koordinatörümüz sizinle telefonda bir görüşme gerçekleştiriyor. Çocuğunuzu ve ailenizi zorlayan durumlara ilişkin genel bir bilgi aldıktan sonra sizinle çalışmaya en uygun ekip arkadaşımız ile görüşmeniz için bir randevu oluşturuyoruz.

Bebekler ve çocuklara yönelik psikolojik çalışmalarda öncelikle ebeveynler ile görüşerek (bazı durumlarda çocuklar bulunmadan, bazı durumlarda çocukların da eşlik ettiği şekilde) ayrıntılı bir şekilde öykünüzü dinliyoruz. Bu görüşmede, yaşadığınız güçlüklerin tarihçesini, bunlarla başa çıkabilmek için denediğiniz yöntemleri, çocuğunuzun dünyaya geliş ve büyüme öyküsünü ve çocuğunuzun güçlü yanlarını öğreniyoruz. Size daha iyi yardımcı olabilmek için ailenize özgü dinamikleri anlamaya çalışıyoruz.

Daha sonra çocuğunuzun yaşına ve yaşadığı güçlüklere bağlı olarak 1-3 seans arasında değişen bir değerlendirme sürecinde çocuğunuzla görüşüyoruz. Bu süreçte, serbest oyun gözlemi yapıyor ve standart değerlendirme araçları ve testler uyguluyoruz. Değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra ebevynler ile yeniden biraraya gelerek (çocuk bulunmadan) yaşadığınız güçlüklerin nedenlerine ve nasıl aşılabileceğine dair kendi gözlemlerimizi ve önerilerimizi paylaşıyoruz. Size yardımcı olabilecek yaklaşımlar ve müdahale yöntemlerini tartışıyor ve birlikte nasıl bir yol izleyeceğimize karar veriyoruz. Bazen birkaç görüşmeden oluşan ya da daha uzun süreli bir aile danışmanlığı süreci ile sadece ebevynler ile çalışıyoruz bazen de çocuğu daha uzun süreli bir oyun terapisi yaklaşımına dahil ediyoruz.